Ново партньорство съхранява енергия чрез разтопена сол на места на въглищни централи

Malta – разработчик на системи за съхранение на електро-термална енергия, обяви партньорството си с Bechtel – фирма за инженеринг, строителство и управление на проекти.

Системата на Malta, разработена в партньорство със Siemens Energy, борави с всякакви източници на енергия, което я прави способна да събира и съхранява енергия от слънце, вятър, електролиза, изкопаеми горива. Нейната способност да съхранява енергия дълготрайно, от 10 до над 150 часа, е особено подходяща за натрупване на запаси от възобновяема енергия, което може да е ценно за покриване на прекъсваемите цикли на генерация (ден и нощ), но също и за други мрежови услуги.

Първо, енергията се събира и след това се „премества“ през термопомпа, преобразувайки електрическата енергия в топлинна. Топлината се съхранява чрез разтопена сол. Студът пък се съхранява във вид на охладена течност. Когато е нужно да се подаде захранване, температурната разлика се преобразува обратно в електрическа енергия чрез топлинен двигател. Накрая се подава към мрежата, когато и колкото е необходимо.

„Липсата на решения за дълготрайно съхранение на енергия остава ключово предизвикателство за индустрията за възобновяема енергия“, каза ръководителят на сектора за възобновяеми източници на Bechtel Скот Остин. „Няма вълшебна пръчица за декарбонизация“.

Malta заяви, че нейното решение може да се използва за замяна на „пенсионирани“ мощности на база изкопаеми горива, например стари електроцентрали, които някога са работили с въглища. Предимство на този подход е наличието на съществуваща инфраструктура за отвеждане и пренос на електроенергията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*