И Бразилия изследва потенциала на енергията от морски вълни

Че може да се добива енергия от морските вълни – може, но дали това е достатъчно, за да построи електроцентрала? Бразилия ще разбере това. Шведско-израелската компания Eco Wave Power (EWP) подписа меморандум за разбирателство (MoR) с комплекса Печем за внедряването на вълнова електроцентрала в съоръженията на Pecém Port в североизточната част на Бразилия.

Съгласно условията на меморандума, страните се интересуват от изграждане, монтаж и експлоатация на вълнови енергийни масиви по технологията на EWP.

Комплексът Pecém е индустриален и пристанищен комплекс, създаден като съвместно предприятие между частни акционери, правителството на областта Сеара и пристанището на Ротердам.

Участниците в проекта планират да създадат набор от преобразуватели на вълнова енергия, свързани към електропреносната мрежа, които да бъдат инсталирани на вълнолома на пристанището. Съорръжението ще е с капацитет до 9 MW. Като част от начинанието страните по споразумението ще работят заедно, за да препроектират преобразувателите за вълнова енергия с цел използването им в тропически води.

Проектът в Бразилия също ще служи за събиране на данни и опит относно инвестициите, изграждането и експлоатацията на преобразуватели на вълнова енергия в крайбрежни райони.

„Пристанището Печем беше домакин от 2010 до 2015 г. на първия пълномащабен прототип на преобразувател на вълнова енергия в Латинска Америка. Това беше проект за научноизследователска и развойна дейност, който ни даде ноу-хау да преминем към този следващ етап, който се състои от използване на вълнова енергия в комерсиален мащаб в Печем,“ обясни Данило Серпа, главен изпълнителен директор на Pecém Complex. „EWP има семпла и жизнеспособна технология, която може да използва съществуващите морски структури на пристанището, за да произвежда чисто електричество от вълните. Това е в синхрон с целите на нашето пристанище да стане първият пристанищен терминал в света, който прави тест за океанска енергия в тропически води”.

Според проучване на Федералния университет на Рио де Жанейро (COPPE / UFRJ) от 2019 г. Бразилия има потенциал за добив на вълнова енергия в размер на 91,8 GW, като се има предвид дължината на бразилското крайбрежие: 7491 км. Проучването посочва, че преобразуването само на една пета от този потенциал би било достатъчно, за да осигури около 35% от търсенето на електроенергия в страната, каза EWP.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*