Дронове почистват слънчеви панели на трудно достъпни места

Снимка: Solar Drone, Airobotics

По слънчевите панели непрекъснато се натрупват прах, мръсотия и други отпадъци, а самите инсталации често се намират върху високи сгради или в отдалечени райони – това означава, че трябва да бъдат почистени, което обаче е трудно. Ето откъде води началото си идеята за почистване на фотоволтаиците чрез… дронове.

Съвместен проект на израелската компания за услуги за слънчеви ферми Solar Drone и израелския производител на дронове Airobotics е довело до разработването на технология за почистване, която те наричат „дрон в кутия“. Квадрокоптер за почистване бива поставен в докинг-станция, затворена в „кутия“ – докинг-станция, устойчива на атмосферни влияния. Тя бива разположена близо до масива от слънчеви панели. На редовни интервали две врати в горната част на кутията се отварят, дронът се издига нагоре върху малка платформа и след това отлита, за да обходи панелите.

Използвайки технология като LiDAR сензори и камери за картографиране, дронът се подравнява над всеки панел, след което ще го пръска с почистваща течност, преди да премине към следващия. След като задачата по почистване приключи, квадрокоптерът каца обратно на платформата, прибира се в „кутията“ и докинг-станцията се затваря. Ако е необходимо, роботизирана система заменя батерията с нова, прясно заредена. Същият робот заменя резервоара за почистваща течност с нов, пълен резервоар.

Според Solar Drone, системата ще бъде с 25 процента по-евтина от използването на други техники за почистване на панели. И, за разлика от досегашните идеи за почистване на фотоволтаиците чрез дрон, летателният апарат в този случай не каца върху панелите, така че има съвсем малък риск от увреждане.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*