Нов проект се фокусира върху развитието на фотоволтаици върху извити покриви

Midsummer Italia, италианското подразделение на шведския производител на тънкослойни фотоволтаични модули Midsummer, сключи петгодишно споразумение за сътрудничество с италианския доставчик на изолирани панели Medacciai за разработване на нов, сградно-интегриран фотоволтаичен продукт, предназначен за реализация на пазарите в Южна Европа.

Panel Energy комбинира слънчеви панели от медно-индиево-галиев диселенид (CIGS) с технология за извити метални покриви. Системата ще се състои от извит метален панел, направен с дебелина от 0,4 до 0,8 мм, който може да се използва, според производителя на покриви, където наклонът или други технико-климатични условия не позволяват използването на традиционен соларен панел.

Извитият панел е изработен от поцинкована, плоска външна ламарина, предварително покрита със синтетична мембрана от термопластичен полиолефин (TPO) или PVC. В резултат ще могат да се предложат покривни конструкции, покрити със слънчеви панели.

Сега, когато покривните фотоволтаични системи са достатъчно популярни и разпространени по цял свят, строителният сектор осезаемо има нужда от решения за интегриране на соларните системи в по-нетрадиционните фасади, които не са плоски, а следват артистични и извиващи се форми. В тази посока са и много от разработките на фотоволтаични технологии по света. Но докато гъвкавите соларни клетки върху филм носят големи обещания, тяхната ефективност е ниска. CIGS технологията от своя страна е доказана и все по-масово използвана. Отличително при нея е, че улавя много по-ефективно разсеяната слънчева светлина, докато традиционните силициеви панели улавят по-добре директното слънчево греене.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*