Франция иска да строи PV гигафабрика

В Южна Франция може скоро да бъде построена гигафабрика за фотоволтаични модули. В момента се тъсят инвеститори за мега-проекта. Това разкри Катрин Помие, директор по иновациите на Ad’Occ – регионалната агенция за икономическо развитие в Окситания, Южна Франция, на форума EnerGaïa.

Агенцията ще се стреми новото съоръжение да започне работа с първоначален капацитет от 2 GW и вече е идентифицирала зона в индустриалната зона на Пирения за локация за новия завод. „Очакваме, че фабриката ще заема площ от 60 хектара и ще се нуждае от доставка на 100 000 m3 вода и 23 MWh електричество“, уточни Помие. „Открихме също присъствието на двама доставчици на соларно стъкло в Испания и шест производителя на екструдиран алуминий в Окситания. Агенцията вярва, че може да намери инвеститори до две години“.

Окситания е един от регионите на Франция с най-високи нива на инсталиран фотоволтаичен капацитет. В момента има 2,5 GW и се предвижда да достигне 7 GW до 2030 г. и 15 GW до 2050 г. „Тези цели ще изискват създаването на цяла производствена екосистема“, заключи Помие, без да разкрива повече подробности.

В момента във Франция се разработва друга гигафабрика за соларни модули, тази на норвежкия производител на соларни модули REC, който планира да построи своята фабрика за хетероконекторни фотоволтаични модули в източната част на индустриалната зона ZACEuropole II в северозападна френска област Мозел.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*