Изградиха „нефритена“ фасада за топ-марка от… стари бутилки

Изображения: MVRDV

Тази „нефритена“ фасада на водещия магазин на Bulgari в Шанхай, Китай, изглежда бляскаво и луксозно, но светещият зелен екстериор всъщност има далеч по-скромен произход: той е създаден от отпадъчни стъклени бутилки.

Bulgari Шанхай се намира в голяма търговска зона в оживения китайски град. Интериорът му е с площ от 274 кв.м, с маси, показващи луксозните стоки на Bulgari, като скъпи бижута и часовници. Красивата зелена фасада е замислена и реализирана от архитектурната практика MVRDV.

Изображения: MVRDV

Фирмата е почерпила вдъхновение от оригиналния магазин на Bulgari в Рим, както и от арт-деко дизайна, за създаде фасада, наподобяваща нефрит, който е много важен скъпоценен камък в китайската култура. За направата са използвани зелени, бели и прозрачни бутилки от всякакви напитки – шампанско, бира и други. Всички те са разтопени и пресовани в панели и нарязани в правилните форми в специализирана фабрика в Германия. След това са транспортирани до Шанхай и монтирани на външната страна на сградата. Месинговата облицовка в златен цвят има за цел да подсили външния вид на бижу от нефрит и е инсталирана подсветка, за да свети през нощта.

„Панелите са изработени от компресирано зелено стъкло,“ обяснява MVRDV. „През нощта подсветката зад панелите придава на фасадата поразителен блясък, подчертавайки уникалното качество на текстурата на стъклото. Стъклото е напълно рециклирано, произведено във фабриката Magna в Теутшентал, Германия, която е специализирана в обработката на стъкло. Проектът демонстрира потенциала на устойчивите рециклирани материали, дори в луксозен контекст, и прави една крачка към целта на MVRDV и Bulgari за дизайн на магазини, изграден от 100% материали на т. нар. кръгова икономика. Междувременно фоновото осветление е проектирано така, че да минимизира енергийния отпечатък на фасадата, използвайки по-малко от половината от енергията на сравнима инсталация“.

Изображения: MVRDV

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*