Сярата обещава екологични батерии с подобрен живот

Броят на циклите на зареждане и презареждане на батериите може да се удвои в близко бъдеще благодарение на научния напредък в технологията за серни акумулатори, дело на изследователи от Университета в Аделаида. „Проектирахме високоефективен електроден материал за катализиране на реакцията на батерията и подобряване на издръжливостта на метално-серните батерии“, каза професор Шижан Цяо от университета, директор на Центъра за материали за енергия и катализа. „Метално-серните батерии са водещ кандидат за устройство за съхранение на енергия от ново поколение – с по-ниска цена и висока енергийна плътност“.

Обикновено подобни батерии страдат от неростатъчна издръжливост при зареждане и разреждане. Налице е има ограничение колко пъти могат да бъдат презаредени. „Нашата нова серно-метална батерия може да се зарежда и разрежда най-малко 10 000 пъти.“

Работата на екипа означава, че на хоризонта се задават ново поколение метално-серни батерии, които биха могли да съхраняват поне два пъти повече енергия на база тегло в сравнение с настоящото поколение литиево-йонни батерии. В същото време натриево-серните батерии например са няколко пъти по-евтини от литиево-йонните батерии, а материалите, използвани в тях, са екологични. Това прави новия вид батерии подходящи като източник на енергия, използван за захранване на електрически превозни средства и електронни джаджи като мобилни телефони и лаптопи.

„Констатациите ни обещават да направят метално-серните батерии технически и икономически реалистичен подход за индустрията за съхранение на енергия в рамките на 5-10 години“, казва професорът. Констатациите на екипа бяха публикувани в списание Nature Communications.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*