Строежите на язовири водят до изчезването на тигри и ягуари

Глобалното разгръщане на водноелектрическата енерия изглежда като екологична тенденция, но това не е съвсем вярно. Освен, че често пъти изграждането на ВЕЦ води до унищожаване на водните флора и фауна, това може да оказва разрушително въздействие и върху околните местообитания. В частност, това може да е свързано с изчезването на тигри и ягуари.

Изследователи установиха, че изграждането на язовири, особено в Азия, е засегнало повече от една пета от тигрите, останали в дивата природа по света. В някои горски райони язовирите са ускорили изчезването на тигрите.

Ягуарите също са изправени пред нарастваща заплаха заради язовирите. А подобни съоръжения се очаква тепърва да се имножават.

Тигрите са изчезнали от над 90% от първоначалния си ареал през миналия век, отчитат изследователите. Въпреки че броят им се е подобрил през последните години, те все още са класифицирани като застрашен вид. На света има около 3500 животни от вида.

Подобна е историята и за ягуарите. Разпространението на тези гъвкави хищници, известни като „най-бързото сухоземно животно на планетата“, е намаляло драстично.

Новото проучване сочи, че глобалните усилия за развитие на водноелектрическата енергия за са реализирани на цената на разрушително въздействие върху местообитанията, типични за въпросните два вида големи котки. Изследователите са идентифицирали над хиляда съществуващи язовира, които взаимодействат с местообитанията на тигри и ягуари.

Учените старателно са изчислили количеството горски площи, засегнати от строителството. Заключението е, че над 13 000 квадратни километра местообитания на тигри са били наводнени, за да се създадат язовирите. Това вероятно е оказало значително влияние върху числеността на хищника.

„Повече от 20% от тигрите вероятно са били засегнати от наводняването на местообитанията им, предизвикано от изграждането на язовири“, каза съавторката Ана Филипа Палмейрим от Университета в Порто. „Очаква се тази загуба на местообитания да допринесе за намаляването на общия размер на популацията на тигрите.“

„Без тези язовири популацията на тигрите днес можеше да бъде с 20% по-голяма“, казва съавторът д-р Люк Гибсън от Южния университет за наука и технологии в Шенжен, Китай.

В някои райони изграждането на язовирите вероятно е довело до пълното изчезване на тигрите от съответните райони, казват още учените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*