Зелените покриви започват да се разглеждат като икономически фактор?

Зелените покриви са красиви, но трудни за изграждане. Сега обаче изглежда, че те започват да се разглеждат като икономически фактор. А това е обещание за по-сериозни инвестиции в покривна зеленина.

В Амстердам наскоро бе построена нова бизнес-сграда на име Terrace Tower Amsterdam. Както подсказва името й, тя има множество тераси и зелен покрив. Разработката е на DELVA Landscape Architects в партньорство с Bjarke Ingels Group.

Проектиран от DELVA, новият обект беше представен в Het Financieele Dagblad, водещия бизнес-вестник в страата. Защо? Защото Terrace Tower Amsterdam има за цел да превърне зелените покриви в неразделна част от дизайна на офис-сгради. Защото осигурява зелени външни пространства за служителите в офиса. Защото зеленината около офиса повишава благосъстоянието на работещите хора, вдига производителността им, подобрява концентрацията при работа. И това е потвърдено от множество проучвания в последните години.

„Засаждането на зеленина бързо се променя от разходна позиция към модел за икономически приходи“, казва DELVA.

Сградата на Terrace Tower Amsterdam всъщност е доста семпла. Изглежда като обикновен блок, на който са поразместени етажите, така че отстрани са „щръкнали“ тераси. На тези тераси има големи кашпи със зеленина, включително и дървета.

Тревите и многогодишните растения създават зелен пейзаж по протежение на и между етажите. По-малките дървета в центъра са рамкирани от по-големи брези, череши и борове. Около сградата също има зелени тревни площи с храсти и дървета – макар че е можело земята да бъде асфалтирана, отбелязват от DEVLA.

Изображения: Delva Landscape Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*