Бибан-робот плаши инвазивните комароядни Гамбузии

Робот, който изглежда и плува като Американски големоуст бибан, се оказва ефективно решение с комароядните риби Гамбузия, сочи проучване, публикувано на 16 декември от iScience. Това може да означава, че скоро роботизираните риби могат да помогнат за опазване на екосистемите, застрашени от инвазивни видове.

Откъде произтича проблемът? Естествено, причината започва с доза човешка небрежност. В началото на 1900 г. комарите са голям проблем по цял свят. Репеленти по онова време не съществуват. Затова бързо предизвиква внимание един вид риба – Гамбузията (Gambusia affinis), за която е известно, че яде ларвите и поповите лъжички на досадните насекоми. Видът бива въведен в региони по целия свят като средство за контрол на комарите. Но после се оказва, че Гамбузия яде не само ларвите на комарите. Дребните рибки имат чудовищен апетит за ларви от всякакъв вид, включително попови лъжички на редки и икономически значими видове риби и земноводни. Така Гамбузия се превръща в проблем, на който учените търсят решение.

Каква е ролята на робота? Учените са създали рибата-робот, така че да изглежда и да се движи като естествения враг на комароядните Гамбузии: Големоустия бибан. Роботът използва „компютърно зрение“, за да забележи комароядите, когато се приближат до поповите лъжички, а след това роботът се придвижва и приближава, за да изплаши гамбузиите.

„Инвазивните видове са огромен проблем в световен мащаб и са втората причина за загубата на биоразнообразие“, каза водещият автор на изследването Джовани Полверино от Университета на Западна Австралия. „Надяваме се, че нашият подход за използване на роботика … ще помогне за подобряване на нашите практики за биоконтрол и борба с инвазивните видове“.

За да проведат изследването, учените създали мини-езера, съдържащи комароядни Гамбузии и попови лъжички, след което пуснали рибата-робот вътре. Те открили, че роботизираният Големоуст бибан доста сполучливо плаши рибите от инвазивния вид. Безпокойството, което роботът създал у тях, променил тяхното поведение, физиология и плодовитост, като по същество ги направил по-малко ефективни при ловуването на поповите лъжички през петте седмици на изследването. Комароядните Гамбузии, срещнали робота, били по-фокусирани върху бягството, вместо върху размножаването си.

Въпреки, че това се разглежда като голям успех, роботизираната риба все още не е готова да бъде пусната в дивата природа, каза старшият автор на изследването Маурицио Порфири от Нюйоркския университет. И все пак този нов подход към борбата с инвазивните морски видове е много обещаващ – това може да се окаже решение на главоболията с нежеланите нашественици из много природни райони по света.

2 коментара

  1. Мда, и след 20 седмици риба като свикне с робота, а робота като изплаши други видове…ко праим?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*