Японците създадоха влакобус

Автобус, който се превръща във вагон и може да се движи по релси, изобретиха в Япония. Фото: Asa Seaside Railway

Хибридно превозно средство, което съчетава в себе си автобус и влак, създадоха в Япония. Определено като „двурежимно превозно средство” (DMV), то се движи еднакво и по улиците, и на магистралата, и по ЖП линиите.

Японският DMV вече е готов да потегли по улиците на японския град Кайо в префектура Токушима, съобщи CNN. DMV изглежда като микробус и се движи с нормални гуми по асфалтовия път. Но когато пристигне на ЖП възел, от долната част на превозното средство върху железопътното трасе се спускат стоманени колелета! Така то се превръща, по същество, във влаков вагон. Влаковите колела повдигат предните гуми от релсите, докато задните колела остават спуснати, за да придвижат DMV към железопътната линия.

Според главния изпълнителен директор на компанията Asa Coast Railway, която управлява DMV, превозните средства от този вид могат да помогнат на малки градове като Кайо със застаряващо и намаляващо население, където местните транспортни фирми се чудят как да се справят.

„DMV може да достигне до местните жители във вид на автобус и после да ги превози по железопътната линия”, пояснява Шигеки Миура. „Особено в селските райони със застаряващо население, ние очакваме това да бъде много добра форма на обществен транспорт”.

DMV може да превозва до 21 пътника и се движи със скорост от 60 км/ч по железопътните линии. По обществените пътища развива около 100 км/ч, твърдят от Asa Coast Railway. Миура се надява проектът да насърчи железопътните фенове от цяла Япония да посетят Кайо.

2 коментара

  1. Има подобни камиони за различни задачи по поддръжката на ЖП и трамвайната инфраструктура както и колесни багери и кранове с възможност за движение по релси. В случай става въпрос за автобус.

  2. Хе Хе верни ли са го изобретили те.
    Че то такава фирма правеша такива превознин средства има в България повече от 10 години

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*