Белгия се отказва от атомните електроцентрали

атомна енергия
атомна енергия

Белгийското правителство условно се ангажира да изведе от употреба съществуващите атомни електроцентрали в страната до 2025 г. Кабинетът взе решение да използва газа като “мост” към устойчивите енергийни източници и възможните нови технологии на ядрена основа по-нататък.

Съгласно сложното компромисно споразумение, постигнато след цяла нощ преговори, ще бъде направена оценка дали енергийната сигурност на Белгия може да бъде гарантирана, ако всичките седем атомни централи бъдат затворени. Очаква се окончателно решение да бъде взето през март.

„Не би било умно да нямаме предпазна мрежа“, каза премиерът Александър Де Кру, като посочи, че два АЕЦ-а могат да останат отворени, ако е необходимо.

Докато правителството настоява за премахване на ядрената енергия, изградена чрез технологии от 20-ти век, то също така се ангажира да инвестира в изследвания за малки модулни ядрени реактори. „Сбогуваме се със старите ядрени реактори и гледаме към ядрената енергия на бъдещето“, каза Де Кру.

Политическият ангажимент за постепенно премахване на ядрената енергетика датира от 2003 г., но досегашните белгийски правителства избягваха да се заловят с този парлив въпрос. Зелените, които са против атомната енергетика, са част от сегашната управляваща коалиция и настояха да бъдат предприети действия.

Атомните централи отделят нищожно количество замърсители във въздуха, но ядрените отпадъци, които остават в резултат на работата на АЕЦ, имат живот от хиляди години. Освен това големите ядрени аварии, най-мащабни от които са тези в Чернобил и Фукушима, показаха, че атомната енергия не е безопасна, а последиците засягат поколения напред във времето.

1 коментар

  1. В България имаме много хубава поговорка за случая – не заравяй стария кладенец преди да си изкопал нов…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*