Прозрачна Cu2O слънчева клетка постига 8,4% ефективност

Toshiba Corporation обяви, че успешно е повишила ефективността на преобразуване на своята прозрачна слънчева клетка на база Cu2O до 8,4 процента. Това е най-високото ниво в света за подобен вид соларна клетка.

Ако прозрачната Cu2O клетка се съчетае с такава, която е базирана на силиций и има 25% ефективност, може да се постигне обща ефективност на преобразуването от цели 27,4%! С други думи, тандемната слънчева клетка предлага обещание за по-ефективни слънчеви модули чрез комбиниране на различни слоеве, които генерират енергия при различни дължини на вълните.

Съгласно критериите за тестване, определени от Японската организация за развитие на нови енергийни и индустриални технологии (NEDO), Toshiba изчислява, че тандемна клетка на база Cu2O-Si би могла да задвижва електрическо превозно средство в продължение на 35 км без нужда от презареждане. А това би могло да даде тласък на развитието на електромобилите без нужда от презареждане чрез електрическа мрежа или чрез вградени генератори, както и да усъвършенства други приложения, включително телекомуникационните платформи в стратосферата.

Подробности за тази технология бяха публикувани наскоро в Applied Physics Letters. С подкрепата на NEDO, Toshiba ще продължи изследванията за постигане на целта от 10% ефективност за най-добрите Cu2O клетки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*