Изследователи разработват самолекуващи се перовскитни слънчеви клетки

Екип от учени е разработил самолекуваща се перовскитна соларна клетка, която може да работи много по-дълго от типичното за този вид системи.

Изобретението е дело на проф. Ху Линхуа и неговите колеги от Института по физика в Хъфей към Китайската академия на науките (CAS). Те са създали самовъзстановяваща се перовскитна слънчева клетка чрез функционална комбинация от поливинилпиролидон (PVP). Резултатите от постижението бяха публикувани в Journal of Energy Chemistry.

Самолекуващите се слънчеви клетки са показали невероятна стабилност в условия на влажност и способност за самолечение след 500 часа работа, според изследователите.

Органично-неорганичните хибридни перовскитни слънчеви клетки се считат за конкурентна алтернатива на конвенционалните силициеви слънчеви клетки. Въпреки това, те са склонни да се разграждат под въздействието на околния въздух. Учените работят, за да ги направят стабилни и самовъзстановяващи се, за да издържат на условията, в които биха работили в реалния живот.

Влажността на въздуха е основният проблем за перовскитите. Той нахлува във филмите и ускорява увреждането на устройствата. Затова изследователите са въвели PVP в прекурсора на метиламониев оловен йодид перовскит. Той може да контролира растежа на кристалите и да даде на устройствата способност за самолечение във влажна среда.

PVP е полимер с много карбонилни групи. Когато бъде въведен в перовскитни слънчеви клетки, той действа като „защитна броня с ефект на автоматичен обратен поток“ срещу водните пари, казват учените.

В допълнение, PVP може да подобри растежа на кристалите с по-малко дефекти и по-големи зърна.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*