ЕС иска газът и ядрената енергия да са с етикет „зелена енергия“

Европейската комисия предложи планове за етикетиране на някои видове газ и ядрена енергия като „зелени“. Предложението предизвика остра критика.

Концепцията на ЕС е, че газът и ядрената енергия са от ключово значение за подпомагане на прехода към по-чиста енергия. „Необходимо е да се признае, че секторите на изкопаемия газ и ядрената енергия могат да допринесат за декарбонизацията на икономиката на Съюза“, се казва в предложението на Комисията.

Съгласно предложението, само газови и атомни централи според най-високите стандарти ще могат да се считат за зелени. Атомните централи ще трябва да имат и безкомпромисни планове за изхвърляне на ядрените отпадъци, според Deutsche Welle. За газовите централи пък ще има ограничение колко въглероден диоксид могат да отделят на киловатчас произведена енергия.

Ако мнозинството от членовете на ЕС подкрепят предложението, то ще стане закон от 2023 г.

Според наличната информация, Франция е настояла за включването на ядрена енергия в „зеления“ енергиен микс. Страната разчита на ядрена енергия за 70% от електроенергията си.

Предложението беше остро разкритикувано от Германия, която е в процес на пълно премахване на ядрената енергия и има останали само няколко централи. Но германският министър на околната среда Щефи Лемке нарече плана на ЕС „абсолютно погрешен“, добавяйки, че ядрената енергия може да доведе до екологични катастрофи и големи количества ядрени отпадъци. Министърът на икономиката и защитата на климата Робърт Хабек нарече плана „зелено пране на имидж“, като каза, че схемата на ЕК „ще удави доброто име на устойчивостта“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*