Еко-курорт в Иран ще използва древен процес за естествено охлаждане

Плановете за еко-курорта „Qanat Hotel“ предвиждат изграждането на хотел на крайбрежна, полупустиня ивица в Югоизточен Иран. Той се намира в близост до съществуващ канат и това ще е функция, която ще залегне в основата на сградата.

Канат се нарича древна система за добиване на вода, при която подземна мрежа от тунели събира инфилтрираната вода и после използва гравитацията, за да транспортира водата до мястото, където хората ще я вземат. В случая с новия еко-хотел водата ще тече под хотела и ще помага за естественото охлаждане в пустинната жега – без типичното изпарение, което се случва на повърхността.

Замислен като курорт за екотуризъм, „Qanat HotelЮ ще разчита на вятърна и слънчева енергия и на водоносните хоризонти, почитайки традиционното персийско строителство, като същевременно обслужва ново поколение посетители. Освен че се фокусира върху екологичните строителни практики, архитектът Марго Красойевич отдава голямо значение на зачитането на културното наследство на региона.

Голям навес ще бъде окачен над атриумния басейн на хотела. Той е гъвкав и ще се движи според пустинния вятър, но достатъчно стабилен, за да изпълнява двойна задача: събиране на слънчева енергия и кондензация. Водата ще се влива в атриумния басейн отдолу.

Хотелските стаи ще са частично под нивото на земята, за да се поддържат по-ниски температури в тях.

Изображения: Маргот Красоевич

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*