Нов тип климатик харчи 90% по-малко ток

Премахването на механиката, която най-често се използва за охлаждане в съвременните климатици, може рязко да намали разходите за енергия, показва ново откритие на щатската Национална лаборатория за възобновяема енергия (NREL).

Учените от NREL са изобретили охладителен процес, който намалява потреблението на енергия с до 90% в сравнение с масово използваните климатици. Особеното в процеса е, че са премахнали „гладните за енергия“ кондензатор и компресор, характерни за традиционния климатик. Наречен DEVap, този модел използва комбинация от техники, за да се справя и със суха жега, и с горещина при висока влажност.

Основният елемент в системата е изпаряващ охладител, който създава хладен въздух, изпарявайки вода от влажна повърхност с помощта на вентилатор.

В зависимост от това къде и как е монтирана, системата може да донесе различна степен на подобрение на ефективността. Според учените, начинът, по който е проектирана, може да намали потреблението на енергия с до 90% в сравнение със сегашните климатични системи.

Друг ценен плюс на новия тип климатик е това, че се елиминира използването на опасни за околната среда съставки като фреона.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*