Вътрешността на Земята се охлажда по-бързо, отколкото се смяташе

Изключително горещата вътрешност на Земята бавно се охлажда, но не е известно колко бавно или бързо се случва това. Изучавайки топлинната проводимост на минералите в земните недра, изследователи от Carnegie и ETH Zurich са открили, че вътрешността на планетата може би се охлажда много по-бързо, отколкото досега сме си мислели.

Земята е била много по-гореща при формирането си и постепенно е започнала да се охлажда – това се случва в продължение на 4,5 милиарда години. С изстиването на топката от гореща магма, която първоначлно е формирала планетата, постепенно се е образувала „хладна“, твърда кора. Ядрото обаче все още излъчва огромни количества топлина към мантията. Това задвижва жизненоважни процеси като тектониката на плочите и вулканизма.

Точно колко време ще отнеме охлаждането на планетата е загадка, но учените от новото изследване са потърсили някои отговори, изследвайки ключов минерал, наречен бриджманит. Граничният слой между външното ядро и долната мантия е съставен предимно от бриджманит. Изучаването на топлопроводимостта на минерала може да помогне да се намерят важни отговори за процесите в земните недра. Проблемът е, че събирането на необходимите измервания е трудно да се направи в лаборатория.

Затова изследователите поставили проби от бриджманит в диамантена наковалня, нагрята с помощта на лазерна система, за да симулират интензивните налягания и температури дълбоко в Земята. След това измерили топлопроводимостта на бриджманита чрез оптична абсорбционна система.

Екипът е установил, че бриджманитът е около 1,5 пъти по-добър при провеждане на топлина, отколкото се смяташе досега. Това от своя страна би означавало, че топлината преминава по-лесно от ядрото към мантията, ускорявайки скоростта на охлаждане на вътрешността на Земята.

И с времето този процес може да се ускори още повече. Когато бриджманитът се охлажда, той се превръща в друг минерал, наречен постперовскит, който е още по-ефективен проводник на топлина. Когато този нов минерал започне да доминира, вътрешността на Земята може да се охлажда още по-бързо.

„Нашите резултати биха могли да ни дадат нова гледна точка за еволюцията на динамиката на Земята“, каза Мотохико Мураками, автор на изследването. „Те предполагат, че Земята, подобно на другите скалисти планети като Меркурий и Марс, се охлажда и става неактивна много по-бързо от очакваното“.

Въпреки че изследователите не могат да кажат със сигурност колко време може да отнеме процесът, важно е да се отбележи, че ускорението се случва в геоложки времеви мащаби. Вътрешността на Земята може да се охлади по-бързо, отколкото се смяташе досега, но това все пак ще се случи в интервал, измерван в милиарди години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*