Къщи се отпечатват на 3D за по-малко от 24 часа, с нулеви отпадъци

Нов дом – бързо, евтино и здраво – звучи отлично, но нереално, нали? Една частна компания е разработила вид заместител на бетона, известен като „материал от лек камък“ (LSM), използван за 3D отпечатване на йъща за по-малко от 24 часа.

Новата технология има за задача да реши четири предизвикателства в строителния бранш.

Липсата на работници е най-очевидният проблем. Заради недостиг на хора на много мета по света строителството се забавя или спира напълно. Технологията за 3D печат заобикаля този недостиг на работна ръка, защото изисква 90% до 95% по-малко труд.

Вторият въпрос са материалите. Дървесината е възобновяем материал, но отнема доста време да се отглеждат нови дървета. LSM замества нуждата от дървен материал или бетон, така че няма щети за околната среда или местообитанията на животните заради добива.

Третият въпрос е времето. Нуждата от жилища е остра на много части на страната. Възможността да отпечатате къща за един ден звучи като отлично решение.

В момента фирмата, наречена Mighty Buildings, има два модела домове. Единият изцяло се отпечатва на 3D принтер, докато другият е подсилен със стомана, за да отговори на изискванията на по-строгите строителни норми, и се счита за хибридна конструкция.

И накрая, строителните отпадъци – те също са предизвикателство в строителната индустрия. Домовете, отпечатани на 3D принтер, елиминират почти 100% от отпадъците, типични за един строеж.

Симпатичните малки къщи, които се предлагат за 3D печат, не крият амбиция за конкуриране с „голямата“ строителна индустрия. По-скоро те предлагат решения за клиенти, които искат по-малки домове, доставени с минимално въздействие върху околната среда, бързо и минималистично.

Изображения: Mighty Buildings

2 коментара

  1. Кога ще има цели квартали от 3D-принтирани къщи?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*