GM иска да използва водородни горивни клетки за мобилни генератори

Водородни клетки могат да подсигурят работата на отдалечени зарядни станции за е-коли. Графика: GM

Автомобилните производители все повече говорят за превозни средства с водородни горивни клетки. Че кой не би искал кола, която работи на възобновяем водород и отделя само водна пара? А какво ще стане, ако използваме същите горивни клетки, за изградим отдалечена станция за зареждане на електромобили или да замени традиционен бензинов или дизелов генератор за голяма постройка или махала с къщи? Точно това планира да направи GM чрез своята технология за горивни клетки HYDROTEC, съобщи компанията.

Мобилните енергийни генератори биха позволили пренасянето на големи количества електроенергия навсякъде, без горене на изкопаеми горива и без разгръщане на електроразпределителна мрежа. Това може да е полезно за всякакви ситуации: за концерти, за филмови снимачни площадки или квартали, които често остават без захранване.

От друга страна появата на голям производител като GM с подобно предложение не е изненада. Фирмата вече представи технологията си с горивни клетки на партньорите си за камионни, космически и железопътни превози. Компанията казва, че генераотрите й ще могат да осигуряват 60 до 600 киловата, без да произвеждат шум или топлина.

GM планира да покаже станция за зареждане на електромобили, захранвана от водороден генератор, в средата на 2022 г. Проектът съфинансиран от Michigan Economic Development Corporation и военното министерство на САЩ. Освен това Калифорнийската енергийна комисия проучва как генераторите могат да помогнат за осигуряване на енергия по време на прекъсвания на тока, включително заради бедствия.

Наред с това GM също работи заедно с Renewable Innovations за изграждането на бързо зарядно устройство за електромобили на име EMPOWER. То ще може да осигуряв бързо зареждане на електромобили на вече съществуващи станции без нужда от огромни подобрения на инфраструктурата. Отивайки още по-далеч, генераторите на база водородни горивни клетки биха могли да захранват големи военни лагери (и като бонус, тези лагери всъщност могат да използват водата, която се отделя при работата на водородните клетки.)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*