Енергоспестяващо стъкло само се адаптира към нуждите от отопление и охлаждане

Адаптивното стъкло модулира и отоплението, и охлаждането. Снимка: NTU Singapore

Нов материал, който – когато бъде нанесен върху стъклото на прозорец – може ефективно да се адаптира за отопление или охлаждане на помещенията, помага за намаляване на потреблението на енергия. Той е подходящ за всякакви климатични зони и е разработен от международен изследователски екип, ръководен от учени от Технологичния университет Нанянг в Сингапур.

Специалното стъкло автоматично реагира на променящите се температури чрез превключване между отопление и охлаждане. Самоадаптивното покритие е разработено с помощта на слоеве от композитни наночастици от ванадиев диоксид, поли(метилметакрилат) (PMMA) и нискоемисионно покритие, за да образува уникална структура, която може да модулира нагряването и охлаждането едновременно.

Новоразработеното стъкло няма електрически компоненти. То „работи“, като използва спектъра на светлината, отговорен за отоплението и охлаждането.

През лятото стъклото потиска слънчевото нагряване (близо до инфрачервената светлина), като същевременно увеличава радиационното охлаждане (дълговълново инфрачервено) – това е естествен феномен, при който топлината се излъчва през повърхностите към студената вселена. Така помещението се охлажда. През зимата стъклото прави обратното, за да затопли стаята.

При лабораторни тестове, използващи инфрачервена камера за визуализиране на резултатите, стъклото е показало как позволява да се излъчва контролирано количество топлина при различни условия, реагирайки динамично на променящите се метеорологични условия.

Това не е първият опит да се направи адаптивно стъкло, което да повишава енергийната ефективност на сградите. Изследователите от години създават нискоемисионни покрития за предотвратяване на преноса на топлина, електрохроматични стъкла и самотониращи се прозорци. Но нито едно от тези решенията не е в състояние да модулира както отоплението, така и охлаждане едновременно, казват учените от Нанянг.

„Повечето енергоспестяващи прозорци днес се справят с частта с натрупването на слънчевата топлина, причинена от видимата и близката до инфрачервения спектър слънчева светлина,“ казва главният изследовател на изследването, д-р Лонг И от Факултета по материалознание и инженерство на Нанянг. „Въпреки това изследователите често пренебрегват радиационното охлаждане в дълговълновия инфрачервен спектър…. Макар че иновациите, фокусирани върху радиационното охлаждане, се използват за стени и покриви, тази функция става нежелана през зимата. Нашият екип демонстрира за първи път стъкло, което може да реагира благоприятно и на двете дължини на вълната, което означава, че може непрекъснато да се самонастройва, за да реагира на променящата се околна температура през всички сезони“.

Благодарение на тези функции, според екипа на Нанянг, иновацията предлага удобен начин за пестене на енергия в сградите, тъй като не разчита на никакви движещи се компоненти или електрически механизми – и не блокира гледката навън. „Тази иновация запълва празнината между традиционните интелигентни прозорци и радиационното охлаждане, като създава нова изследователска посока за минимизиране на консумацията на енергия“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*