Светофар с изкуствен ум намалява чакането на кръстовището

Обикновено светофарите променят светлината си в отговор на предварително определени правила и евентуално сензори, вградени в пътя. Според ново изследване обаче, ако светофарите биха били „интелигентни“ с помощта на изкуствен разум, те биха мобли да поддържат трафика по-бърз и по-плавен.

Изследването се провежда като част от германския проект KI4LSA, финансиран от германското федерално министерство на транспорта и цифровата инфраструктура. Като част от изследването един от партньорите по проекта – Институтът Фраунхофер – каскоро инсталира камери с висока разделителна способност и радарни сензори на натоварено кръстовище, контролирано от светофар, в град Лемго. Първоначално инсталацията записва броя на превозните средства, които чакат пред светофара, времето на изчакване за всяко отделно превозно средство, и средната скорост, с която превозните средства преминават през кръстовището.

След това тези данни са използвани за обучение на компютърен алгоритъм, базиран на машинно самообучение. Той на практика експериментира с различни модели на промяна на светлините.

Според компютърните симулации, най-добрите модели, базирани на изкуствен разум, биха могли да подобрят трафика с 10 до 15 процента. Въпреки това изследователите признават, че симулациите може да не отговарят напълно на условията в реалния живот. Имайки предвид това, алгоритъмът ще се използва за управление на светофарите в действителното кръстовище през следващите няколко месеца и може да бъде адаптиран въз основа на констатациите на екипа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*