Снеговете на Еверест се топят, изчезват

Ускорено се топят и изчезват ледовете на най-високия ледник на връх Еверест – поради климатичните промени, предизвикани от човека. Ледове, натрупвани в продължение на няколко десетилетия, се топят само за една година. Това е изводът от проучване на Университета в Мейн, при което международен изследователски екип анализира данни от най-високото ледено ядро в света и най-високите автоматични метеорологични станции.

Хималайските ледени маси на голяма надморска височина са изключително чувствителни. Бързото отдръпване на ледовете там трябва да се чете като предупреждение за нововъзникващи въздействия, които могат да варират от повишена честота на лавините до намален капацитет на съхраняваната вода в ледника. А това е обещание за бедствие, защото от тази вода зависят над 1 милиард души – за питейна вода и за напояване.

Предвид скоростта, с която изчезват най-високите ледници, експедициите на връх Еверест скоро могат да се окажат в ситуацията да се изкачват по оголени скали без снях и лед, предупреждават учените от Мейн. Това потенциално прави по-предизвикателно изкачването. А снежната и ледената покривка ще продължава да изтънява през следващите десетилетия.

Констатациите на екипа бяха публикувани в списание Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science. Това ново изследване потвърждава докъде се простират ефектите от изменението на климата, причинено от човека. То е сигнал и за другите високопланински ледникови системи и потенциалните въздействия от гледна точка намаляването на масата на ледниците, казва Пол Майевски, глациолог и директор на Института за изменение на климата в Юмейн, ръководител на експедицията.

Изследователите са потеглили към Еверест, водени от въпроса дали най-високите ледници на планетата са повлияни от изменението на климата, породено от човека. „Отговорът е категорично да, и то много значително от края на 90-те години на миналия век“, казва Майевски.

„Прогнозите за климата за Хималаите предполагат продължаващо затопляне и продължаваща загуба на маса на ледника. Дори върхът на Еверест е повлиян от затоплянето от антропогенни източници“, казва Потоцки, глациохимик и докторант в Института по изменение на климата, събрал най-високото ледено ядро в планетата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*