От яйчени черупки – облицовъчни плочки

Когато готвим ястие и изхвърлим черупките от яйцата, не се замисляме какво се случва с тях по-нататък. Ако живеем в къща с двор, черупките са добре дошли в компоста и внасят калций в почвата, но черупките в боклука на градските жители просто отиват на депото. Американците са изчислили, че всяка година над 8,5 милиона тона яйчени черупки отиват на депата за отпадъци.

Група ентусиасти, формирали собствена фирма, са намерили начин да превръщат яйчените черупки в облицовъчни плочки. Фирмата се е нарекла Nature Squared и работи с естествени отпадъчни материали, включително яйчени черупки, миди и пера. От тях младежите създават архитектурни продукти. Неотдавна главният „иноватор“ на Nature Squared Илейн Ян Линг Нг представи Carrelé – колекция от плочки на базата на яйчени черупки в различни цветове и форми.

Яйчените черупки са съставени предимно от калций, което е добър „строителен материал“. За да се добие достатъчно голямо количество, фирмата събира черупките от местни пекарни и кухни във Филипините. После черупките биват натрошени на фрагменти с размери като пясък – около 3 мм. Това създава материал с „петнист“ вид. След като се комбинират със свързващ агент, плочките се оформят на квадрати, правоъгълници и триъгълници с различни размери и се оставят да се втвърдят при стайна температура.

Композитът придобива различни цветове в зависимост от обработката. За земни, неутрални цветове, плочките се „препичат“, за да се получат нюанси, вариращи от кремаво до тъмнокафяво. В други случаи се добавя някакъв пигмент. Черупките на яйцата абсорбират добре оцветителите. В момента екипът експериментира с естествени багрила, включително индиго, хлорофилин и др. Багрилата се добавят към сместа преди изпичане, за да се създадат наситени сини, зелени и розови нюанси.

Плочките CArrelé могат да се използват за различни цели. Почистват се лесно и могат да се използват в мокри помещения, което ги прави идеални за кухненски гръб и стени в банята. В момента Nature Squared разработва и подови плочки, използвайки композитния материал от яйчени черупки. Освен това от същия материал могат да се правят и други вещи, например аксесоари в тон с плочките за даден обект. Това може да включва цилиндрични табуретки, преспапиета, подложки за книги, свещници и др.

Снимки: Nature Squared

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*