Твърдотелните батерии – пазар за 314 милиона долара до 2028 г.

Глобалният пазар на твърдотелни батерии се очаква да нарасне от 58 милиона долара през 2022 г. до 314 милиона долара до 2028 г. Това прави среден годишен темп на растеж от 32,5% през посочения период. Прогнозата е на пазарните анализатори от MarketsandMarkets.

Този бурен растеж ще бъде диктуван от нарастващото търсене на твърдотелни батерии за електрическите превозни средства, тенденцията към миниатюризация на потребителската електроника и все по-резултатните дейности в сферата на научноизследователската и развойната дейност на големите компании за акумулаторни системи.

Едноклетъчните батерии ще бъдат нан-силно развиващият се сегмент в този бранш. Известни още като тънкослойни батерии, този вид акумулаторни решения се използват повече от десетилетие. Те са предпочитани за миниатюрни устройства. Производителите, които проектират преносими продукти с ограничено вътрешно пространство, предпочитат едноклетъчните батерии пред конвенционалните, за да осигурят подобрена безопасност и дълъг живот на батерията. Тънкослойните батерии се използват масово в смарт-опаковки, смарт-карти, носими устройства и медицински уреди. Тенденцията на миниатюризиране на електронните устройства ще е доминираща и занапред в света на техниката, увеличавайки търсенето на тънкослойни твърдотелни батерии. Нарастващото търсене на смарт-карти в телекомуникационния, банковия и транспортния сектор също стимулира растежа.

Медицинските устройства формират най-големия дял от пазара на твърдотелни батерии през 2021 г. Понастоящем тези устройсдтва се използват значително в медицината за захранване на неща като температурни сензори, пейсмейкъри и интелигентни пластири. Технологичният напредък и бързото навлизане на IoT в медицинската област тепърва ще създават още предпоставки за популяризиране на твърдотелните акумулатори. Имплантируемите медицински устройства като невронни стимулатори, пейсмейкъри и дефибрилатори изискват батерии, които могат да осигурят стабилен, надежден източник на захранване за дълъг период от време. Към тях могат да се добавят новоразработваните апарати за доставяне на лекарства, носими сензори за диагностика, биосензори. Компактният размер и високата гъвкавост на твърдотелните батерии отговарят на високите изисквания на подобни устройства.

От гледна точка на географското разпределение Европа ще расте с най-високо темпо. Според Международната енергийна агенция. Европа е изпреварила Китай и се е превърнала в основния пазар за електрически превозни средства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*