Слънце и акумулатори захранват австралийско миньорско градче

Снимка: Jabiru Kabolkmakmen

Малкият австралийски град Джабиру, разположен дълбоко в сърцето на националния парк Какаду, се захранва изцяло от слънчева фотоволтаична енергия и акумулаторни системи. В градчето живеят около 1000 жители.

Това стана, след като австралийският енергиен производител Energy Developments Limited (EDL) завърши изграждането на интегрирана хибридна електроцентрала на стойност 77 милиона австралийски долари (54,8 милиона щатски долара), включваща фотоволтаичен масив и и акумулаторна конфигурация, резервирани от генератори с дизелово гориво.

Градчето е миньорско, повечето му жители са работили в местна уранова мина, която е вече закрита.

„Хибридната възобновяема електроцентрала на Джабиру сега осигурява на града стабилна, надеждна енергия, която е поне 50% възобновяема в дългосрочен план. Това позволява на общността да реализира визията си за екологично устойчив туризъм и културен център за региона“, каза главният изпълнителен директор на EDL Джеймс Харман. Изградената система е направена така, че градчето може изцяло да се откачи от електроразпределителните мрежи.

EDL ще притежава и управлява новата електрическа система, която включва слънчева ферма с мощност 3,9 MW и система за съхранение на енергия от батерии с мощност 3 MW/5 MWh, подкрепена от 4,5 MW дизелови генератори.

Соларното захранване на Джабиру се основава на по-рано изпълнен подобен проект на EDL в Западна Австралия. В Агню фирмата интегрира 4MW слънчева инсталация, 18MW вятърна ферма и 13MW/4 MWh акумулаторна система за съхранение на енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*