Слънчеви панели ще покриват напоителните канали в Калифорния

Водни канали ще бъдат покрити със соларни панели като част от експериментален проект. Рендер: Solar AquaGrid/UC Merced

В Централна Калифорния стартира пилотен проект за покриване на напоителните канали със слънчеви панели. Проектът ще помогне да се добие представа за плюсовете и минусите на покриването на канали със слънчеви панели. Първоначално определян като дивотия, сега проектът получи финансиране и ще се осъществи тази есен.

Според проучване, публикувано от изследователи от Калифорнийския университет „Мерсед“ миналата година, покриването на всички канали на Калифорния със слънчеви панели би създало доста голяма площ с фотоволтаични системи, тъй като дължината им би била около 4000 мили, тоест около 6400 километра. Освен, че ще произвеждат електроенергия, тези панели ще намалят изпраението на водата. Всичко това значи, че, поне на теория, идеята би трябвало да е много печеливша.

Начинанието ще се реализира от ютилити компания на име Turlock Irrigation District (TID), която получи държавните средства от 20 милиона долара. Фирмата за комунални услуги ще осъществи проекта заедно с Министерството на водните ресурси, Калифорнийския университет „Мерсед“ и Solar AquaGrid. За да се гарантира, че проектът е устойчив, ще има и съоръжение за съхранение на енергия за проекта.

Изследователите от Project Nexus ще имат задачата да анализират намаляването на изпаряването на водата, подобряването на качеството на водата, намаляването на разходите за поддръжка и производството на възобновяема електроенергия. Предимствата на системата ще бъдат оценявани заедно с другите ползи, които подобна инсталация предлага, а не само производството на електроенергия.

„Това е… комбиниран, интегриран отговор за справяне с нашата връзка вода-енергия“, каза професор Роджър Бейлс от Калифорнийския университет „Мерсед“. „[Проектът] помага за справяне с основните уязвимости в Калифорния“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*