Нов претендент за батерия с „най-висока плътност в света“

Калифорнийската компания Ampirus достави първата партида от това, за което фирмата твърди, че е литиевата батерия с най-висока енергийна плътност в света. Силициевите анодни клетки съдържат 73 процента повече енергия от клетките на Model 3 на Tesla на база тегло –и заемат 37% по-малко обем. Клиентът се пази в тайна, но фирмата каза, че е „индустриален лидер“ в производството на сателити, предвидени за разполагане във високата земна орбита.

Текущите клетки Model 3 на Tesla служат за сравнение на най-съвременните акумулторни технологии и поддържат около 260 Wh/kg, според Enpower. Новите клетки Ampirus са значителна стъпка напред, както по отношение на специфичната енергия, така и по отношение на енергийната плътност, поддържайки 450 Wh/kg.

Ampirus казва, че впечатляващата производителност на батериите се дължи на тяхната анодна технология, базирана на силициев нанопровод. Когато се зарежда литиево-йонна батерия, по същество се изтегля електрон от всеки литиев атом, който се намира в катода, и този електрон се премества към анода. Отрицателният заряд на електрона протегля положително заредените литиеви йони през електролита и сепаратора, където всеки от тях намира електрон и се вгражда в нещо, което обикновено е графитна решетка на анода. Е, Ampirus е заменила тази графитна решетка със силициеви нанопроводници. Силицият може да съхранява около 10 пъти повече литий от графита. Той е склонен да набъбва и да се напуква, драстично намалявайки живота на клетката, но Ampirus казва, че е намерила начин да надхитри проблема.

Компанията казва, че силициевите нанопроводници са вкоренени точно в субстрата на анода, така че проводимостта (и следователно мощността) е висока. Освен това анодът е единствената част от батерията, която е променена – останалата част може да бъде произведена с помощта на съществуващи производствени методи и компоненти.

Разбира се, енергийната плътност не е единственото важно нещо за батериите; те се конкурират и по показатели като топлинната производителност, безопасността, скоростта на зареждане/разреждане, броя на циклите на зареждане и разреждане, цената. Фактът, че първият клиент на Ampirus се занимава с аерокосмически технологии и прави сателити, предполага, че клетките имат много добри показатели по повечето критерии, както и че най-вероятно няма да се конкурират по цена.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*