Строят сгради с „бетон“ от рециклирана пластмаса

След като може да има стоителни блокове от рециклиран бетон, защо да няма и строителни блокове от рециклирана пластмаса? Бетонните блокове „ByBlock“ са нов строителен материал, който използва трудно рециклируема пластмаса. Блоковете са цветни и изработени от преработени полимери, които не подлежат на стандартната форма на рециклиране.

Бетонните блокове ByBlock са проектирани да се монтират без свързващо вещество, подобно на обикновените бетонни блокове. Производителят също така гарантира, че процесът на създаване не генерира никакви отпадъци. Един тон пластмаса прави 1 тон блокчета и не са необходими специални знания или труд, за да се използват.

Със своя голям обем шарените блокове могат да се използват за изграждане на подпорни стени, шумоизолиращи стени, навеси, тераси и мебели. Използвани вместо циментови блокове в основата на сграда или вътрешните стени, един модул от пресована пластмаса може да бъде неразличим от бетонните блокове. Дизайнерите обаче вече виждат начини да се възползват от шарения вид на блокчетата.

За изработката на модулите производителят си партнира с град Бойс, Айдахо, за да събира пластмаса от домовете на жителите, с която да създава новите градивни елементи. Само 20% от жителите са участвали в първия, демонстрационен етап, но това е било достатъчно, за да се осигурят три тона материал за направата на първите ByBlocks.

Като най-хубаво в начинанието се сочи, че програмата работи без нужда пластмасата да се сортира, почиства или обработва предварително. Това означава по-лесно рециклиране и по-добри резултати за решаване на проблема с пластмасовото замърсяване.

В целия производствен процес не се прилагат каквито и да е химикали. Пластмасата не се стопява, така че процесът е и енергоефективен.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*