Орел, спасен от контрабанда в България преди 13 години, има семейство в Майорка

Орелът Иво живее щастливо в Майорка. Снимка: "Зелени Балкани"

Ястребов орел, спасен от контрабанден износ от България преди 13 години, вече живее щастливо в Майорка и сега сформира свое семейство. Историята за добрини и злини, донесени от хората, развълнува природозащитници от цяла България.

През 2010 година орелът, заедно с още една птица от същия вид, е заловена на ГКПП –Видин при опит да бъде изнесена от страната с фалшиви документи. Настанена е в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Там, заедно със своя побратим, птицата чака… 10 години! Чака 10 години съдбата й да бъде решена, докато се произнесат различни инстанции на съдебната система у нас.

През 2019 година двете птици най-сетне са „освободени“ както документално, така и физически. Те политат в небето на Испания. За въпросния орел природозащитната организация GREFA избира остров Майорка за втори дом, като част от програмата за подпомагане на вида в Испания.

„И така, птицата, която испанските ни колеги кръстиха Иво, живя на острова, на който даже си бе обособила и малка собствена територия,“ споделят от „Зелени Балкани“. Миналото лято женска птица от същия вид започва посещава територията му често, а от октомври тя трайно се е настанила в пределите й. Орелът, изглежда, формира своето дълго чакано семейство….

Днес „испанските ни колеги очакват птиците да се размножат тази пролет,“ обявиха експертите на „Зелени Балкани“.

В драматичната история участват много положителни герои като митническия служител Вячислав Ангелов и служителите на Гранична полиция, задържали закононарушителя. Работещите в Спасителния център за диви животни, наред с ежедневната си работа, влагат време, сили и енергия, посещавайки всяко заседание на окръжния съд във Видин през всичките 10 години на развитие на случая. Старание влагат и служители на МОСВ, НПМ – БАН. Дори след финалното решение на съда мнозина продължават да се трудят по случая, за да може да се осъществи процедурата по транспортирането до Испания.

„Този случай ни дава сили и увереност, че дори и ситуациите да изглеждат понякога безнадеждни, усилията си заслужават. Защото чудесата се случват, само трябва малко да им помогнем!“ – казват от „Зелени Балкани“.

 

1 коментар

  1. Десет години бюрокрация и най накрая все пак е изнесен извън България, че и се хвалите с това. Баси срамът. А единственото което е било нужно е просто да бъде отворена врстичката на клетката и да го оставят да си излети.
    Егати природозащитниците.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*