75% от хората искат забрана за еднократните пластмаси

Трима от всеки четирима души по света искат пластмасите за еднократна употреба да бъдат забранени възможно най-скоро. Това показва анкета, публикувана във вторник. Тя става известна в момент, когато членовете на ООН се готвят да започнат преговори за глобален договор за овладяване нарастващото растящото замърсяване с пластмаса.

Процентът на хората, призоваващи за забрани, е нараснал от 71% през 2019 г. Тези, които казват, че предпочитат продукти с по-малко пластмасови опаковки, са станали повече – сега те са 82% в сравнение с 75% преди две години според анкетата на IPSOS сред повече от 20 000 души в 28 държави.

Активисти казват, че резултатите са ясно послание към правителствата и техните намерения за договор за справяне с пластмасовите отпадъци, посочи Ройтерс. За него се говори, че ще е най-важният екологичен пакт след Парижкото споразумение за изменението на климата през 2015 г.

„Хората по целия свят изказаха ясно своите възгледи“, каза Марко Ламбертини, генерален директор на WWF International. Според него, сега е ред на правителствата да предприемат стъпки и да ограничат използването на еднократните пластмаси.

За момента остава неясен въпросът върху какво ще се съсредоточи повече подобен договор: върху събирането и рециклирането на отпадъците или върху ограничаване на производството и използването на еднократна пластмаса. Може да се очаква петролно-химическата индустрия да се възпротиви остро на евентуални планове за ограничаване на производството. В момента то съставлява значителна част от приходите на тази индустрия.

Ако Организацията на обединените нации не успее да постигне споразумение за спиране на замърсяването с пластмаса, екологичните щети от това биха могли да доведат до прекомерно замърсяване и дори застрашаване на цели екосистеми – например коралови рифове и мангрови гори, според проучване на WWF. Дори при оптимистичен изход от преговорите, т.е. при постигането на глобална договореност, вероятно ще са нужни поне още две години, за да се пристъпи към действие.

Най-голяма подкрепа за забраната на еднократната пластмаса, според анкетата, е налице в Колумбия, Мексико и Индия. Проучването на IPSOS също така показва, че 85% от респондентите в световен мащаб искат производителите и търговците на дребно да бъдат държани отговорни за намаляването, повторната употреба и рециклирането на пластмасови опаковки.

2 коментара

  1. Всичко зависи от това как е зададен въпроса. Обсче истинста се вижда когато се стигне до пазаруване. Защото голяма част пт интервюираните са казали ДА само за да не обидят и тервюиращияг

  2. Какво означава „искат“…щом има такова проучване, веднага на база на него да се подава заявка за промяна на законовата база в местна и централна администрация.
    Значи 75% искат да се спре пластмасата и да се замени със заместители, ама администрацията го „обмисля“?! Какво има да се обмисля, веднага се проверява по света къде какъв закон има подобен и се използва и донатъкмява за нашите условия..!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*