Екстремните горски пожари ще стават все повече

Изменението на климата предизвиква засушаване, а фермерите разчистват гори, за да си осигурят земеделска земя – това са част от причините, поратди които се очаква броят на екстремните горски пожари да нарасне с 30% през следващите 28 години. Нещо повече – сега те изгарят местообитания, които доскоро не са били склонни към горене, какъвто е случаят с тундрата в Арктика и тропическите гори около Амазонка.

„Свидетели сме на голямо увеличение на скорошните пожари в Северна Сирия, Северен Сибир, източната част на Австралия и Индия“, каза Андрю Съливан, експерт по горски пожари при австралийското правителство и редактор на доклад, публикуван в сряда от екологичната комуникационна група при Програмата на ООН за околната среда. В същото време постепенното изчезване на хладните, влажни нощи, които някога са помагали за потушаване на пожарите, означава, че огнищата стават все по-трудни за гасене, според второ проучване, публикувано миналата седмица в списание Nature.

Заради покачването на нощните температури по-бързо от дневните през последните четири десетилетия, изследователите говорят за 36% увеличение на броя на нощните часове, които са достатъчно топли и сухи, за да поддържат горенето на огъня. „Това е механизъм, заради който пожарите стават много по-големи и по-екстремни“, казва Дженифър Балч, водещ автор на изследването в Nature и директор на Earth Lab в Университета на Колорадо в Боулдър. Проблемът означава извънредно натоварване за пожарникарите, които все по-често се оказват изтощени от работа и не могат да намерят почивка. А това се отразява и на способността на пожарните служби да се прегрупират и да преразглеждат стратегиите си за справяне с пожарите.

Докладът на Програмата на ООН за околната среда призовава правителствата да преосмислят разходите си за справяне с горските пожари. Препоръчва се те да отделят 45% от бюджета си за превенция и готовност, 34% за реакция при гасене на пожари и 20% за възстановяване.

1 коментар

  1. Все още не съм чул да се засяват в България с дрон семена в почвата. Явно наистина ни мързи да мислим и се надяваме новите поколения да оправят проблема..?! Ако използвахме повече технологиите и реките ни щяха да бъдат чисти и горите ни обновени и дървосекачите щяха да се хващат до 10 мин след започване на сеч.. Не е интересно на мафията, която също я мързи да измисли нещо ново и се занимава със старите далавери – смет и сеч на дървета .. – ниско интелигентна маса на старите поколения! Можеха да правят ток от студен синтез и да го продават в малките градчета, можеха да строят с 3D технологии малки квартали в планината, можеха да поддържат цели села – озеленяване, осветление, пътища – ала умните пари не са за всеки 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*