Китай планира да „дои“ 450 GW вятърна и слънчева енергия от своите пустини

Китай вече има огромна роля в производството на енергия от възобновяеми източници. Инсталираната мощност в страната възлиза на около 895 GW през 2020 г., което е повече от това в Европейския съюз, САЩ и Австралия – взети заедно. И докато светът като цяло ускорява прехода си към възобновяема енергия, Китай увеличава капацитета си по-бързо от всеки друг.

Сега страната планира серия от огромни слънчеви и вятърни проекти, които да разширят сегашния му капацитет с почти половин терават, съобщи Ройтерс. „Китай ще изгради най-големия капацитет за производство на слънчева и вятърна енергия в Гоби и [останалата част от] пустинята, с общо 450 GW“, каза Хе Лифън, директор на Националната комисия за развитие и реформи в кулоарите на Националният народен конгрес в Пекин.

Около 100 GW от този нов капацитет вече е в процес на изграждане, надграждайки съществуващите 306 GW слънчева мощност и 328 GW вятърна мощност, които вече бяха инсталирани към края на 2021 г. Китайският президент Си Дзинпин обеща да докара капацитета за добиване на вятърна и слънчева енергия в страната до ниво над 1,2 теравата в срок до 2030 г., като част от плана на страната да постигне пик на въглеродните емисии и да започне да ги намалява приблизително по същото време.

Засега въглищата ще продължат да подкрепят енергийните мрежи на Китай. Докато около 43,5 процента от общия инсталиран капацитет в страната е от ВЕИ, проблемите с прекъсванията и недостига на капацитет поддържат процента на действителната мощност, генерирана от възобновяеми източници, близо до 26 процента. По-глямата част от остатъка се добива от въглища.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*