Глобалните CO2 емисии от енергетиката достигнали рекорд през 2021

Глобалните емисии на въглероден диоксид, свързани с производството на енергия, са се покачили до най-високото си ниво миналата година. Обяснението за това е свързано с възстановяването на икономиките от пандемията и нарастването на потреблението на въглища, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Глобалните емисии от енергетиката са нараснали с 6% през 2021 г. до рекордните 36,3 милиарда тона, показа анализ на МАЕ.

„Светът трябва да гарантира, че глобалното възстановяване на емисиите през 2021 г. е еднократно – и че ускореният енергиен преход допринася за глобалната енергийна сигурност и по-ниски цени на енергията за потребителите“, се казва в изявление на МАЕ.

Въглищата представляват над 40% от общия ръст на глобалните емисии на CO2 през 2021 г., достигайки рекордно ниво от 15,3 милиарда тона. Емисиите на CO2 от природен газ са се повишили значително над нивата си от 2019 г. до 7,5 милиарда тона.

Китай има най-голям принос в тенденцията. „Само през 2021 г. емисиите на CO2 в Китай нараснаха над 11,9 милиарда тона, което представлява 33% от общото количество в света“, казаха от МАЕ.

Покачването на цените на газа в Европа и Съединените щати също допринесе за нарастването на глобалните емисии, което направи по-изгодно за енергийните генератори да горят въглища, отделяйки двойно повече въглероден диоксид в сравнение с електроцентралите, захранвани с газ. „Преминаването от газ към въглища увеличи глобалните емисии на CO2 от производството на електроенергия с доста над 100 милиона тона, особено в Съединените щати и Европа, където конкуренцията между газовите и въглищните електроцентрали е най-силна“, казват от МАЕ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*