Германия иска иска да добива всичкия си ток от ВЕИ до 2035 г.

соларен покрив

Германия ще се стреми да задоволи всичките си нужди от електроенергия с доставки само от възобновяеми източници до 2035 г. Досега заложената цел на страната беше да изостави изкопаемите горива „много преди 2040 г“.

Голямата европейска икономика е подложена на натиск от други западни държави да стане по-малко зависима от руския газ, особено в светлината на конфликта между Русия и Украйна. Но плановете й за постепенно спиране на въглищните електроцентрали до 2030 г. и затваряне на атомните централи до края на 2022 г. оставиха страната с твърде малко възможности.

Министърът на икономиката Робърт Хабек описа ускореното разширяване на капацитета за възобновяема енергия като ключов елемент от превръщането на страната в по-малко зависима от руските доставки на изкопаеми горива.

Според Ройтерс, новата поправка в Закона за възобновяемите енергийни източници на страната е готова и делът на вятърната или слънчевата енергия трябва да достигне 80% до 2030 г. Това означава, че в уречения срок капацитетът на наземна вятърна енергия в Германия трябва да се удвои до 110 гигавата (GW), офшорната вятърна енергия трябва да достигне 30 GW – аритметично колкото капацитета на 10 ядрени централи – а слънчевата енергия ще се утрои повече от 200 GW, показва документът.

Германският финансов министър Кристиан Линднер нарече възобновяемите източници на електроенергия „енергията на свободата“.

1 коментар

  1. И какво ще правят при облачно време или мъгла и безветрие?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*