Шотландия добила всичката си „брутна електроенергия“ от ВЕИ през 2020 г.

Шотландия е покрила 98,6% от брутното си потребление на електроенергия от възобновяеми източници през 2020 г., според документ, публикуван от правителството на Обединеното кралство.

Намаленото търсене на електроенергия в Шотландия заради стихването на икономиката покрай Covid-19 през 2020 г., плюс благоприятните метеорологични условия са довели дотам, че нацията е изнала рекордните нетни 37,3% от електроенергията си за Англия и Северна Ирландия, според проучването.

Публикацията на BEIS, базирана на статистически данни, публикувани от правителството на 23 декември, сочи, че Шотландия е получила 87,6% от електроенергията си от нисковъглеродни източници – определени като възобновяеми и ядрени източници – през 2020 г.

Отделна, тримесечна актуализация на капацитета за възобновяеми енергийни източници в Обединеното кралство през периода юли-септември на миналата година – публикувана от BEIS заедно с документа за 2016-2020 г. – казва, че страната е добавила 269 MW повече мощност за производство на слънчева енергия, отколкото е регистрирала година по-рано. Неблагоприятните метеорологични условия миналата година обаче не са позволили ексивалентен скок в производството на енергия от слънчевото греене: увеличението на добива на соларно електричество в Обединеното кралство е едва 1,8%, отколкото през третото тримесечие на 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*