Rocket Lab готова с космическа слънчева клетка с 33,3% ефективност

Фото: Rocket Lab

Щатският аерокосмически производител и доставчик на услуги за изстрелване на малки сателити Rocket Lab USA Inc представи нова космическа слънчева клетка, базирана на клетъчна технология, разработена от производителя на космически слънчеви клетки Solaero, която придоби през декември.

Новият продукт, наречен IMM-β, е базиран на Solaero с обърната метаморфна многопреходна (IMM), базирана на индиево-галиев фосфид (InGaP) и галиев арсенид (GaAs). „Очаква се IMM-β слънчевата клетка да бъде най-ефективната технология за космически слънчеви клетки при производство в големи обеми“, се казва в изявление на производителя. „Клетката може да се похвали със средна ефективност в началото на живота (BOL) от 33,3%, в сравнение с 32% за IMM-α, който в момента е в обемно производство“.

Според уебсайта на Solaero, новата слънчева клетка има дебелина от 150 микрометра и маса от 49 милиграма на квадратен сантиметър, което представлява 42% намаление в сравнение с конвенционалните слънчеви клетки от този вид космически модули.

Наред с всичко друго разработката е устойчива на радиация. Пригодна е за приложения в гражданските, военните и търговските пазари. Очаква се готовите модули да бъдат готови за търговска употреба по-късно през 2022 г.

Solaero управлява производствена база от 11 000 кв. м. в Албакърки, Ню Мексико, където произвежда различни видове космически слънчеви клетки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*