Соларна каравана захранва теглещия я електромобил

Соларната каравана потегля на път през май 2022. Графика: Worldreach Comms

Гениално, нали? Ако караваната има достатъчно голям соларен масив, за да произвежда значително количество електроенергия, тя може да захранва теглещия я електромобил и така никога няма да има нужда от зареждане в мрежата. Към тази идея се е устремил Университетът за приложни науки и изкуства в Люцерн в Швейцария. Негов екип в момента разработва подобен мобилен дом. Той има на покрива си соларен масив с форма на пеперуда. Толкова е голям, че може да презарежда електрическото превозно средство, което тегли караваната,наред с цялото оборудване в превозното средство.

Когато фотоволтаичната система бъде напълно разгъната, може да достигне площ от 80 квадратни метра. Това е възможно благодарение на „крилата на пеперуда“, които могат да бъдат разположени от двете й страни. „SolarButterfly се конструира с изключително модерни материали, включително отпадъчна пластмаса, събрана от морето и трансформирана чрез уникален процес на преработка, за да се използва като основен строителен материал на Butterfly“, се казва в изявление на университета.

Соларните модули за крилата на SolarButterfly са доставени от китайския производител Longi, който е основен партньор в проекта.

Очаква се SolarButterfly да тръгне да пътува по целия свят от май и да посети повече от 1000 места, където се осъществяват проекти, фокусирани върху забавянето на изменението на климата. Проектът ще се изпълнява на етапи. Първият от тях предвижда 22 000 километра в 32 държави в Европа, се казва в изявлението. „Според планирания маршрут, SolarButterfly ще посети пет други континента, завършвайки в Париж на 12 декември 2025 г., точно навреме за десетата годишнина от споразумението за климата“.

По време на пътуването SolarButterfly ще интегрира и малко телевизионно студио за записване и разпространение на репортажи за устойчиви решения чрез социалните медии. „Това също ще бъде високо енергийно ефективно пространство със слънчево подгрявана вода и събиране и пречистване на дъждовна вода за пиене“, обясниха от университета.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*