Италианският PV сектор определя стандарти за агроволтаиката

Наколна инсталация на фотоволтаици в помага за топлинния комфорт на земеделските насаждения. Снимка: Инженерингов колеж "Дейвис" при Университета в Калифорния, CC BY 2.0

Италия е на път да създаде и утвърди стандарти за агроволтаични проекти. Разработката е дело на месните асоциации за възобновяема енергия ANIE Rinnovabili, Italia Solare и Elettricità Futura.

Техен съвместен доклад идентифицира с изключителна прецизност площта, която е разрешено да се използва за производство на електроенергия при двете най-често срещани агроволтаични конфигурации – слънчеви масиви с повдигнати соларни модули и фотоволтаични системи, разположени между редовете с насаждения.

„Изчисляването на тази повърхност е различно в двете категории агроволтаични системи и е в съответствие с високия обем селскостопанска дейност, гарантиран от всеки модел“, се казва в изявление на трите търговски организации. „За да помогне за идентифицирането на ясен периметър за всеки тип система, документът идентифицира минималните и постепенните изисквания, които разграничават различните нива на интеграция между селскостопанския и фотоволтаичния сектор“.

Повдигнатите соларни инсталации могат да могат да бъдат изградени или с фиксирани конструкции, или със слънчеви тракери. Соларните модули трябва да бъдат поставени на минимална височина от 2,1 м, за да се осигури спокойната селскостопанска дейност под панелите и в същото време да се осигури създаването на микроклимат, който е по-хладен от обикновено през лятото и по-топъл през зимните месеци.

PV системите, разположени между редовете с култури, които са определени като междуредови системи, могат също да бъдат конструирани както с фиксирани структури, така и с тракери. Могат да се разработват с различни дизайни, включително вертикално монтирани панели. „Междуредовите системи могат и да бъдат проектирани да имат множество редове модули, за да се оптимизира земеделският добив“, се казва в документа.

Освен това, според документа, фотоволтаичен проект, комбиниран със селско стопанство, за да бъде съвместим с предложените стандарти, трябва да отговаря на три основни изисквания: упълномощаване на експерт като агроном или зоотехник, в зависимост от земеделската дейност; приемане на система за мониторинг на земеделския добив; ограничаване на площта за неземеделска дейност до 30% от общата площ на проекта.

Трите асоциации добавиха, че трябва да се даде приоритет на проекти, разчитащи на повдигнатите модули, тъй като тяхното внедряване позволява пълна селскостопанска приемственост.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*