Петролната рафинерия Reliance купи батерийна фирма

Голямата индийска петролна рафинерия Reliance Industries реши да купи производителя на батерии Lithium Werks. Сделката е на стойност 61 млн. долара.

Lithium Werks произвежда литиево-желязо-фосфатни батерии, които се използват главно в електрически превозни средства (ЕПС). Инвестицията на Reliance включва финансиране за бъдещ растеж, съобщиха от компанията.

Активите, придобити чрез нейното дъщерно дружество Reliance New Energy, включват портфолиото на Lithium Werks от около 219 патента, производствена база в Китай, ключови бизнес-договори и съществуващи служители, се казва в съобщението.

Това е втората  подобна сделка на Reliance за по-малко от три месеца. През декември Reliance закупи Faradion – компания за натриево-йонни батерии от Обединеното кралство. Стойността на сделката бе 130 милиона долара.

По всичко личи, че Reliance се стреми да намали зависимостта си от основния си бизнес за производство на нефт и химикали. Плановете на корпорацията са да инвестира 10 милиарда долара в проекти за чиста енергия, да стане по-екологична и в крайна сметка да стане нулевовъглеродна компания 2035 г.

Двете новопридобити компании ще дадат на Reliance достъп до технологии, ключови за плана й за производство на батерии в Индия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*