Електростатична система пази PV панелите от прах в сухите региони

Електростатичното почистване на фотоволтаици спестява вода.

Соларните инсталации намаляват производителността си, когато фотоволтаичните панели се покрият с прах, затова почистването им е важно. Но когато водата е оскъдна, трябва да има и други начини за спасяване от праха. Една нова система се справя с този проблем, като замества водата с… електростатично отблъскване.

Пустини са популярни места за изграждане на слънчеви ферми, като се има предвид, че са много слънчеви и имат обширни открити пространства, които не се използват за каквкото каквото и да е друго. За съжаление там има и доста прах. Електросатичното покритие за панелите е забележително решение, защото спестява нуждата от използване на вода, а също така и елиминира риска от надраскване на панелите, каквото е възможно да се получи при изчеткване с четки.

Новата „безводна и безконтактна система за почистване“ включва електрод, който може да бъде под формата на метална лента с широчина на панела, и мотор, заедно с ултратънък прозрачен филм, съдържащ алуминий, легиран с цинков оксид. Филмът се нанася върху повърхността на соларния панел, обърната към слънцето.

Когато панелът трябва да бъде почистен, върху шината се прилага електрически заряд. Той преминава плътно върху повърхността на панела върху комплект релси. Създалото се електромагнитно поле „зарежда“ праховите частици. След това върху филма се прилага противоположен електрически заряд, отблъскващ частиците, разположени върху него, което ги кара да „скочат“.

Системата може да работи без човешки надзор, като се захранва от самата слънчева ферма. Трябва да се отбележи, че технологията изисква влажност на въздуха в околната среда от най-малко 30 процента, което – според учените – действително е налице при повечето пустини през по-голямата част от деня. Дори в случаите, когато въздухът като цяло е по-сух, той все пак може да отговаря на изискването за минимална влажност рано сутрин, преди слънцето да напече.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*