GE произведе най-голямото в света рециклируемо витло за вятърна турбина

60-метровото витло може да се претопи и да се използва наново. Снимка: GE

GE е известна със своите гигантски вятърни турбини с огромни перки, които генерират огромни количества електроенергия от ветрищата край бреговете, но този прогрес има своята цена: старите витла се трупат на огромни сметища и никой не знае какво да прави с тоновете полимерен материал, от който са изработени. Сега консорциум, ръководен от компанията, произведе най-голямата в света термопластична перка, предназначена да служи като пример за напълно рециклируемо витло на вятърна турбина.

Като цяло термореактивните композитни материали, изграждащи днешните турбинни витла, не могат да бъдат рециклирани. Едно проучване на Университета в Кеймбридж предполага, че до 2050 г. ще има 43 милиона тона отпадъци от витла на ветрогенератори по света. Проектът Zero Waste Blade Research (ZEBRA) работи върху използването на по-устойчиви материали под формата на термопластични композити.

62-метровият прототип е направен със смола „Elium“ от материалите на компанията Arkema, която е термопластмаса, подсилен със стъклени влакна. Материалът е 100% рециклируем. Но не само това: за него има данни, че осигурява подобно ниво на производителност като термореактивните смоли, които са предпочитани заради тяхната лекота и издръжливост.

Чрез химичен метод за рециклиране материалът може да бъде деполимеризиран и превърнат в „нова“ смола за повторна употреба. Това означава, че ветроенергийната индустрия вече може да приложи принципа на кръговата икономика.

През следващите седмици LM Wind Power ще започне пълномащабни структурни тестове, за да провери на практика работата на острието. След това ще провери усъвършенстваните методи за рециклиране, като същевременно ще работи по други методи за рециклиране на производствени отпадъци.

„С този проект ние се справяме с две ключови предизвикателства в индустрията,“ каза Джон Корсгаард, старши директор иженерни постижения в LM Wind Power. „От една страна напредваме по нашата визия за създаване на ветроенергийни витла с нулеви отпадъци, като предотвратяваме и рециклираме производствените отпадъци. От друга страна, извеждаме рециклирането на витлата на ново ниво: термопластичният композитен материал в края на живота има висока стойност сам по себе си и може лесно да се използва в други индустрии, а също така може да бъде деполимеризиран и смолата да се използва повторно в производството на нови витла“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*