Дигитална система проектира конструкции от дървесина втора употреба, според наличностите

Изграждане на конструкция от рециклирани дървени елементи. Фото: Даниел Винклер/ETH Zurich

Компютърна система може да намали потребността от нова дървесина за изграждане на дървени конструкции, като улеснява използването на дървесина втора ръка, добита от съществуващи сгради. Системата се разработва от изследователския институт ETH Zurich. Първоначално тя прави опис на всички късове дървесина, които потребителите са могли да намерят и добият от стара сграда или друга структура, планирана за разрушаване. Наличната дървесина може да се състои от дъски, греди и всякакви други късове, останали от строителните проекти.

След като размерите на всички части бъдат записани, потребителят посочва вида и размера на структурата, която желае да изгради. Системата реагира чрез генериране на дизайн за конструкцията, чиято геометрия и размери се основават на наличната дървесина втора употреба. На всяко парче дърво се придава уникален QR код, лазерно гравиран, така че може лесно да бъде намерен и поставен на правилното място в новата дървена структура.

Всеки къс дърво има собствен QR код, който се отпечатва лазерно върху дървесината. Фото: Даниел Винклер/ETH Zurich

Демонстрирайки технологията, екип на ETH, ръководен от гл. ас. Катрин Де Волф, започна с разглобяването на цял етаж от стар паркинг в Женева, който скоро трябва да бъде съборен. След това парчетата дърво бяха почистени, а размерите им бяха измерени и въведени в системата. Тя генерира съответните QR кодове.

Използвайки проекта, генериран от системата, базиран на наличната дървесина, екипът пристъпи към изграждането на геодезически купол с дървена конструкция. Той бе изграден изцяло от рециклираните дървени късове.

Сега екипът планира да доразвие компютърната система, така че тя да може да борави и с други строителни материали тип втора употреба. Целта е архитектите да могат да се консултират с тази платформа, за да улеснят използването на рециклирани материали.

Дървесните компоненти втора употреба се почистват и подготвят за ново вграждане в дървени конструкции. Фото: Даниел Винклер/ETH Zurich

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*