Хиляди слънчеви панели ще захранват първата климатично неутрална арена в Германия

MUCCC ще се изгради на база екзоскелетна конструкция, която прави връзка с баварския флаг. Рендер: Populous

Първата „климатично неутрална“, тоест нулевоенергийна многофункционална арена в Германия получи зелена светлина за строеж. Разположена в Мюнхен, тя ще тъне в зеленина и ще добива цялата необходима енергия от хиляди слънчеви панели. С изграждането й ще се заеме фирма, специализирана в строежа на стадиони – Populous.

MUCCC (Многофункционален концертен и конгресен център) ще бъде построен в близост до летището в Мюнхен, до местния технологично-иновационен център. Сградата ще достигне височина от около 34 м. и ще има формата на класическа кръгла арена, макар да има една особеност в това: нейната опорна конструкция ще бъде от външната страна на сградата, по-скоро като хотел „Morpheus“ на Заха Хадид. Дизайнът на този поразителен екзоскелет има за цел да направи препратка към шарката на баварския държавен флаг.

Проектът е замислен с грижа за устойчивостта. В него ще се използват устойчиви източници и рециклируеми материали. Всички енергийни нужди ще се покриват от енергийни системи, разположени на място.

„Няколко хиляди слънчеви панела на покрива на арената и около обекта, заедно с потенциала за геотермална енергия и централно отопление, ще гарантират, че енергията за експлоатация на арената може да се генерира и доставя на място,“ обясниха от Populous. „Целите на ООН за устойчиво развитие осигуряват рамката за стратегията за устойчивост и климата на арената и тя ще бъде сертифицирана в съответствие с международно призната система за устойчивост, така че постигането на целите да може да бъде обективно оценено и прозрачно измерено.“

Вътре местата на арената ще бъдат подредени под формата на подкова. Съоръжението ще е способно да приеме до 20 000 зрители за концерти и телевизионни събития, както и конгреси. Сградата ще има изобилно озеленяване: ще бъдат засадени голям брой дървета, специално избрани за района. Освен това наблизо ще бъдат изградени хотел и паркинг, които също ще имат значителен брой дървета наоколо.

Ако всичко по строителството върви по план, арената се очаква да заработи до 2027 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*