Луди горски пожари се разбесняха в САЩ и Индия

Горски пожари бушуват на много места из САЩ и из Индия. Те продължават да съсипват обширни горски територии и да застрашават живота и на хората.

Горски пожари вилнеят из Аризона, Небраска, Ню Мексико и Колорадо, като има данни и за един загинал човек. Горящите територии се изчисляват на стотици хиляди акра гора. Сухите ветрове със скорост до 90 км/ч разпалват огъня и го разширяват още повече.

В събота губернаторът на Ню Мексико Мишел Лухан Гришам каза, че щатът се бори с пожарите по всички фронтове. Той съобщи, че 33 окръга в щата са били под огън.

В много щати на Индия пожарникарите също се борят с огньовете в дивата природа. Има данни за пожари в Утараканд, Махаращра, Ютар Прадеш, Одиша и др. Общо 7800 са местата, на които горят гори.

Бумът на горски пожари се обяснява с необичайно топлия април и сушата, обхванала много от местата, които са в огън. Пожарникарите използват дронове, за да оглеждат местата, които трябва да гасят, но на много места местните пожарни служби не смогват да се борят със стихията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*