„Бърза“ батерия се зарежда на 60% за под 6 минути

Чрез преосмисляне на ключов компонент на батерията учени в Китай измислиха технология, описана като „изключително бързо зареждане“, при която литиево-йонната батерия достига 60 процента капацитет за по-малко от шест минути. Пробивът се счита за значителен за света на електрическите превозни средства, където времето за презареждане е отблъскващ фактор за потенциалните купувачи.

Воден от изследователи от Университета за наука и технологии в Китай, проектът се фокусира върху един от двата електрода в литиево-йонната батерия, наречена анод. Това е от голям интерес за учените в областта, тъй като подобрените аноди могат да предложат големи ползи за производителността, включително съхраняване на много повече енергия и много по-бързо зареждане.

Една вълнуваща възможност включва замяна на сместа от графит и мед с чист литиев метал, приветстван като „материал мечта“. Това може да позволи до 10 пъти по-голям капацитет в сравнение с настоящите устройства. Други интересни примери включват въвеждане на експериментални наносфери в анода за увеличаване на капацитета или пък премахване на анода като цяло, за да се направи по-малка и по-евтина батерия.

Авторите на новото проучване изглежда са подобрили стандартния анод, проектирайки нова, пореста архитектура с графитни частици с определен размер, разпръснати навсякъде. След постигането на „идеалното“ разпределение на частиците с различни размери и пространства в анода, екипът е добавил и медни нанопроводници и медно покритие, след което използвал нагряване и охлаждане, за да образува новия компонент. Както се съобщава в TechXplore, този анод е вграден в стандартна литиево-йонна батерия и позволява тя да се презареди до 60 процента за 5,6 минути и до 80 процента за 11,4 минути.

Описана като „изключително бързо зареждаща се литиево-йонна батерия“, технологията се разглежда като обещаваща стъпка към навлизането на електрическите превозни средства.

Изследването е публикувано в списанието Science Advances.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*