Правят заякчен бетон от употребени маски за лице

През последните няколко години маските за лице за еднократна употреба се превърнаха в много изобилна форма на отпадък. От тях обаче може да има полза: последните изследвания показват, че могат да укрепят бетона, когато се добавят към него.

По-рано проведени проучвания сочат, че бетонът би бил по-малко податлив на напукване, ако в него се добавят подсилващи влакна преди изливането. Имайки предвид този факт, учените от Вашингтонския щатски университет се запитали дали полипропиленовата или полиестерната тъкан от изхвърлените маски за лице може да бъде източник на такива укрепващи влакна.

За да разберат, изследователите използвали тъкан от маски за еднократна употреба. Те ги накъсали на влакна с дължина от 5 до 30 мм. След това учените третирали влакната с разтвор на графенов оксид. Той образува покритие, добавяйки допълнителна повърхност, която помага на влакната да се свържат с често използваната портландциментова паста. Влакната били добавени към цимента – който е свързващата съставка в бетона – в обем от 0,1 процента.

Когато армираният с влакна цимент бил тестван месец след втвърдяването, учените установили, че той показва 47 процента по-голяма якост на опън и издръжливост на разцепване в сравнение с необработения портланд цимент. Трябва да се отбележи, че добавянето на влакна наистина води до леко намаляване на якостта при натиск, но това отслабване се изчислява на около 3 процента.

„Тази работа демонстрира една технология за пренасочване на използваните маски от потока отпадъци към приложение с висока стойност“, каза водещият учен, проф. Сиянминг Ши.

Доклад за изследването наскоро беше публикуван в списание Materials Letters.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*