Слънцезащитни кремове отделят токсини под влиянието на слънцето

Известно е, че някои слънцезащитни продукти представляват риск за кораловите рифове. В тези мазила има съставка, наречена оксибензон. Ала точните механизми, лежащи в основата на токсичните ефекти, досега не бяха добре разбрани. Учените от Станфорд обаче показаха как съединението се превръща в мощен токсин – под влиянието на слънчевата светина.

Заплахата, която оксибензонът представлява за кораловите рифове, е добре установена, като редица правителства по света всъщност забраняват слънцезащитните продукти, съдържащи съединението. Макар че опасността е ясна, токсичните механизми, свързващи оксибензона със смъртта на коралите, не беше – доскоро. Авторите на новото изследване са прекарали последните няколко години в разследване на въпроса и набор от скорошни експерименти дават някои ценни отговори. Учените са използвали морски анемони и гъбени корали като модели и са ги изложили на въздействието на оксибензон в резервоар, пълен с морска вода.

В един от експериментите това третиране е комбинирано със симулирана слънчева светлина, при което всички анемони са измрели в рамките на 17 дена. Интересното е, че в паралелен експеримент, където не е приложена слънчева светлина, всички същества са останали жизнеспособни.

Това противоречи на всичко, което учените са очаквали от оксибензона, който е предназначен да абсорбира светлинната енергия и да я разсейва като топлина, за да предотврати слънчевото изгаряне.

„Беше странно да видя, че оксибензонът прави слънчевата светлина токсична за коралите – обратното на това, което трябва да прави“, каза авторът на изследването Уилям Мич. „Съединението е добро в абсорбирането на светлина в рамките на вълновата лента, която тествахме, поради което е толкова често срещано в слънцезащитните продукти“.

Оказало се, че под слънчева светлина анемоните и коралите всъщност прикрепват глюкоза към оксибензона и това я превръща, чрез метаболитен процес, в мощен токсин. Още по-любопитно е, че симбиотичните водорасли, които живеят в кораловата тъкан, всъщност са се опитали да действат в защита на екосистемата, попивайки някои от токсините.

На пазара има алтернативни слънцезащитни продукти, които се считат за безопасни за коралите, които работят по различен начин от тези с оксибензон. Но възможността подобни метаболитни процеси да създават токсини съвсем не е изключена. Сега учените планират да проведат повече изследвания и да установят истинската безопасност на слънцезащитните мазила за коралите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*