Подводен дрон ще следи киселинността на океана

Изследователите пускат Seaglider в океана. Фото: Университет в Аляска

Океанът абсорбира почти една четвърт от въглеродния диоксид в атмосферата, като това води до протичането на химични реакции, които правят водата по-киселинна. Измерването на този ефект е възможно до известна степен чрез сензори, монтирани на стационарни шамандури и плавателни съдове, но сега един нов модел подводен дрон за дълбоко гмуркане обещава да изпълни задачата далеч по-добре. Той ще се използва за проследяване на поглъщането на CO2 в отдалечени краища на океана и далеч под повърхността му.

Повишаването на киселинността в океана представлява сериозна заплаха за морския живот. То влияе върху жизнеспособността на кораловите рифове и ракообразните, като „изяжда“ калциевия карбонат, от който те образуват своите черупки и скелети. Освен това има много проучвания, които сочат, че по-киселинните води могат да променят отношенията между хищник и плячка, да смутят размножителните инстинкти на рибите и да разтварят подводните рифове.

През 2018 г. океанографът от Университета на Аляска Феърбанкс Клодин Хаури се заема да изследва въпроса за измерването на CO2 от океана. Този вид данни обикновено се събират от изследователски кораби, пътуващи по специални маршрути, или от сензори на фиксирани позиции. Идеята на Хаури е да създаде автономно превозно средство, което може да пътува надлъж и нашир и да се потапя в дълбините на океана, за да даде по-точни показания за повече места.

Крайният резултат от работата на Хаури и нейния екип е подводен дрон, наречен Seaglider, разработен във Вашингтонския университет и комерсиализиран през 2013 г. Дронът може да покрие хиляди километри при всяко пътуване и да работи в морето месеци наред, с възможност за гмуркане на дълбочини до 1000 метра. Оборудването на Seaglider включва най-прецизния подводен сензор за въглероден диоксид на пазара. Той е модифициран така, че да пести енергия и да може да работи месеци наред.

С подходящо оборудване Seaglider е тестват първоначално в закрити резервоари, за да се балансира правилно превозното средство и да се гарантира, че сензорът дава точни измервания. След това екипът пристъпва към първото тестване в открити води, като пуска дрона в залива Resurrection Bay в Аляска, за да събере данни от реалния свят.

Сега екипът вече се готви да изгради цяла фамилия от дронове Seaglider, които непрекъснато да измерват CO2 на много места из световния океан.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*