Все повече шефове смятат устойчивостта за основно предизвикателство

Все по-голям брой главни изпълнителни директори смятат устойчивостта за едно от най-големите предизвикателства, с които трябва да се справят в рамките на следващите две до три години, се казва в ново проучване.

Глобалното проучване е проведено сред 3000 главни изпълнителни директори от над 40 държави и 28 индустрии. То е дело на IBM Institute for Business Value (IBV), мозъчен тръст на технологичната група IBM. Целта? – Да разкрие дали и как устойчивостта постепенно се е преместила към ядрото на програмите за корпоративно управление.

Докато светът се възстановява от смущенията, причинени от коронавируса, фирмите са изправени пред нарастващ натиск да дадат приоритет на начина, по който ще се адаптират към прехода към нисковъглеродна икономика. Докладът показва, че устойчивостта е начело в списъка с предизвикателства за 51% от главните изпълнителни директори. Само година по-рано, през 2021 г., тази тема е била в центъра на вниманието за третина (32%) от топ-мениджърите, членовете на бордовете на директорите и инвеститорите.

Проучването разкрива още, че нараства убедеността на мениджърите, че корпоративните усилия за устойчивост могат да доведат до по-добро цялостно представяне на бизнеса. „Възприятието, че екологичните и социалните програми изискват компромис с добрите подобрени бизнес резултати, се разпада“, каза IBV.

Измежду анкетираните изпълнителни директори повече от 80% очакват инвестициите в устойчивост да осигурят по-високи бизнес резултати през следващите пет години, показва докладът.

Въпреки обнадеждаващите резултати, главните изпълнителни директори отбелязват и редица препятствия. 57% посочват несигурността около възвръщаемостта на инвестициите и икономическите ползи като най-голямото предизвикателство за постигането на заложените цели за устойчивост. Други предизвикателства включват лошите данни и регулаторните бариери.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*